Форум - Мрежова Сигурност (сайта на курса)

Нова тема  |  Начало  |  Към тема  |  Търсене  |  Вход   По-нова тема  |  По-стара тема 
 Малко повече инфо?
Автор: Greg (---.megalan.bg)
Дата:   23-02-05 20:15

Здравейте, имам някой въпроси относно МС2. Първо на кои точно езици ще се програмира(разбрах за Java,C,C++,Perl и PHP - това ли са?), иска ми се да знам и долу-горе на какво ниво ще се изисква да се знаят за да се разбере нещо(примерно аз имам добра представа от C/C++, но по-слаба от другите). Ами като цяло това е, ако се сетя друго ще ви питам. Благодаря ви предварително.

Отговори на това съобщение

Re: Малко повече инфо?
Автор: Петър Пенчев (---.nanolink.com)
Дата:   24-02-05 03:39

Самите езици са описани в програмата на сайта на курса, http://netsec.iseca.org/ - програмата е на http://netsec.iseca.org/2005-2/index.php?pg=program

Колкото до нивото на познаване - няма да искаме да е прекалено високо. Повечето от нещата, за които ще говорим, са основани на действителни базови свойства на езика - начинът, по който обработва низове, начинът, по който държи елементите на един масив в паметта, неща от този тип. Разбира се, ще споменаваме и по-сложни елементи на езиците за програмиране и изобщо на програмирането като цяло (защото някои неща са общи за кажи-речи всички езици), но от тях не би трябвало да има много в тестовете :)

Едно от малкото неща, в които ще навлезем наистина, са някои особености на компилируемите езици и в частност C и C++. За тях ще разгледаме наистина подробно как се разполагат различните части на програмата и данните в паметта и какви интересни изводи могат да се направят от това, и какво можем да направим след това с тези изводи. Това обаче е нещо, което е твърде основно не само за програмирането на C и C++[1], а дори за начина, по който работят *всички* програми под управлението на *всички* операционни системи с много, много, много малки изключения - това е нещо, което всеки програмист наистина трябва да знае, затова ще го обясним подробно, ще дадем и допълнителна литература и в крайна сметка ще очакваме да го научите :)

Поздрави,
Петър

[1] И ако някой се чуди защо не съм употребил още името на митичния език C/C++, срещан толкова често в обяви за работа и CV-та и толкова рядко в действителния живот, причината е именно тази - че такова жувотно нема :P

Re: относно митичния език
Автор: jmut (---.cisbg.com)
Дата:   27-02-05 12:14

:) Малък отметка относно "митичния език C/C++".
Ако погледнеш Учебната програма в точка 4.5. е опоменат точно този "език" ;)
Cheers,
JD

Автор: Петър Пенчев (---.nanolink.com)
Дата:   27-02-05 15:37

Е, въпреки упоменаването му там, аз все пак държа на мнението си :)

Поздрави,
Петър

Автор: Dam-Dam (194.63.137.---)
Дата:   27-02-05 21:30

Да, така е. Все повече се отдалечават С и С++ един от друг. Вече С++ не може да мине за "better C". А в бъдеще все повече ще се различават и то в съвсем базови неща.

Поздрави

Дървовиден изглед   По-нова тема  |  По-стара тема 

Искате да влезете в системата? Регистрирайте се тук 
 Вход за потребители
 Потребителско име:
 Парола:
 Автоматично влизане:

Забравена парола
Моля въведете Вашият email или потребителско име и Вашата нова парола ще бъде изпратена на email адреса, асоцииран с Вашия профил.

phorum.org