Форум - Мрежова Сигурност (сайта на курса)

Нова тема  |  Начало  |  Към тема  |  Търсене  |  Вход   По-нова тема  |  По-стара тема 
 Виртуални IP-a
Автор: Genko Penev (195.68.214.---)
Дата:   21-02-05 19:19

Накой знае ли как се прави такова IP под Линукс, знам че това е рутинна задача да има по две и повече IP-a на една карта. Прави се нещо с командата ifconfig но не знам какво

Отговори на това съобщение

Re: Виртуални IP-a
Автор: Георги Чорбаджийски (---.unixsol.bg)
Дата:   22-02-05 12:47

Това се прави с ifconfig (старият начин) или с ip (новият начин).

Ето пример с ifconfig

ifconfig eth0 10.0.0.1 netmask 255.255.255.0 up
ifconfig eth0:1 10.0.0.2 netmask 255.255.255.0 up
ifconfig eth0:2 10.0.0.3 netmask 255.255.255.0 up

Виж редовете с eth0:1 и eth0:2. Това са виртуални интерфейси., такова чудо като "виртуални IP-та", няма.

Как става с ip (правилният начин)

/sbin/ip link set eth0 up
/sbin/ip addr add 10.0.1.1/24 dev eth0
/sbin/ip addr add 10.0.1.2/24 dev eth0

Горните редове са почти еквивалентни на редовете с ifocnfig, само че тук отделните адреси не са свързани с виртуални имена (eth0:1, eth0:2)

Ето как се свързват.

/sbin/ip addr add 10.0.0.3/24 dev eth0 label eth0:3
/sbin/ip addr add 10.0.0.4/24 dev eth0 label eth0:4

Дата:   23-02-05 19:12

Благодаря за отговора. Много ми помогнахте. Начина с ifconfig по ми допада нищо че съм нов Линукс потребител.

Автор: Петър Пенчев (---.nanolink.com)
Дата:   24-02-05 03:42

Начинът с ifconfig ще работи на всички версии на ядрото на Linux, поне от 2.0 насам. Доколкото си спомням обаче, в някои случаи при него има ограничения - примерно не можеш да вдигнеш повече от 4096 виртуални интерфейса върху една мрежова карта или нещо такова (и да, има хора, за които това наистина е проблем). При използване на /sbin/ip май ограничения за броя на IP адресите върху даден интерфейс нямаше никакви - е, освен, разбира се, паметта, в която може да се разполага самото ядро :)

Поздрави,
Петър

Дата:   24-02-05 22:03

Начинът със ifconfig при мен работеше безпроблемно на ядро 2.6.8-24

Автор: Георги Чорбаджийски (---.unixsol.bg)
Дата:   24-02-05 22:37

Никой не е казал, че няма да работи :-) Просто с ifocnfig е старият начин, с ifconfig не може да използвате и 20% от възможностите на IP стека на Linux, това е проблема.

Автор: Павлин Пенев (195.68.214.---)
Дата:   07-05-05 20:01

Някой може ли да ми каже как като се възползвам от тези виртуални терминали, след рестарт или изключване на системата, те да си работят без да се налага да се пишат в конзолата отново тези команди. Предполагам, че си има накакви config файлове.

Автор: Петър Пенчев (---.cnsys.bg)
Дата:   09-05-05 10:11

Много, ама много зависи от това каква точно дистрибуция на Linux ползваш (предполагам, става дума за Linux?). При различните дистрибуции е доста различно, макар че много са възприели идеята, която май тръгна първоначално от RedHat, със скриптчета и малки конфигурационни файлчета в /etc/sysconfig/network-scripts/ - по едно файлче ifcfg-eth0 за всеки интерфейс.

Имаш два варианта:
1. виж дали в дистрибуцията ти няма документация по този въпрос :)
2. кажи за коя дистрибуция става дума, да видим дали ще се намери някой, който да знае точно как става.

Поздрави,
Петър

Автор: Павлин Пенев (195.68.214.---)
Дата:   11-05-05 21:03

Става дума за SuSE 9.3. В /etc/sysconfig/network/scripts/ нямам, но има някакви други скриптчета. Щи ги разгледам сигурно ще ми свършата работа.

Автор: кръстьо (212.122.182.---)
Дата:   28-10-05 16:04

направих горе написаното с ifconfig.Имам два компа на линукс само единият е с виртуален интерфейс към който върви пинг а от него към другият няма. ако може някой да помогне моля
и двата са в една мрежа която се рутира и от двата компа

Дървовиден изглед   По-нова тема  |  По-стара тема 

Искате да влезете в системата? Регистрирайте се тук 
 Вход за потребители
 Потребителско име:
 Парола:
 Автоматично влизане:

Забравена парола
Моля въведете Вашият email или потребителско име и Вашата нова парола ще бъде изпратена на email адреса, асоцииран с Вашия профил.

phorum.org